Мисия

Фондация "Отворени проекти" бе създадена за да подкрепя креативността. Мисията ни е да търсим и създаваме проекти, които подпомагат хората да творят и споделят произведенията си.

Изкуството, културата и технологиите имат една обща човешка цел и тя е да правят човечеството и света около нас по-добри, по-красиви и по-отворени едни към други. Хората да имат по-малко бариери и пречки пред въображението си и да творят на воля в областта, в която имат потенциал или желание за развитие. За да могат да правят това изразните средства, инструментите, с които те биха творили трябва да им бъдат достъпни.

Фондация "Отворени проекти" съществува за да направи именно това. Да създава центрове за култура, изкуство и технологии, където обикновеният неизвестен творец да може да използва техника, инструменти, зали, студия свободно, достъпно и без ограничения за да твори свободна култура. Хората непрофесионалисти да могат да създават свои творби без бариерите на недостъпността на инструментите, средата или обстановката.

Фондацията съществува за да създава и подкрепя всякакви проекти с отворен характер, които провокират креативността или водят до създадени свободни произведения на изкуството или технологиите. Такива, които да бъдат използвани като инструменти или градивни частици за други свободни проекти, такива, които могат да се разпространяват свободно без забрани.